söndag 8 mars 2009

Historiens vingslag på kvinnodagen

Jag ÄLSKAR att sticka på strumpstickor. På något sätt känns strumpstickande som äkta kvinnohistoria och när jag stickar på dom känner jag mig förbunden med historiens alla strumpstickande kvinnor. Jag vet att internationella kvinnodagen (som är idag) mest handlar om kvinnors rättigheter (vilket är en extremt viktig fråga), men jag vill verkligen framhålla handarbetets skatt en dag som denna. Alla fantastiska hantverk som har förts vidare från kvinna till kvinna i generationer. Jag hoppas innerligt att dessa kunskaper aldrig kommer att gå förlorade.

Hela dagen har jag tänkt på ett avsnitt från mina absoluta favorit böcker, Wilhelm Mobergs utvandrar serie. Det är när Kristina packar upp den stora kistan från Sverige i sitt nya hem: 

"Hon mindes inte allt hon hade packat ner i kistan, det var så länge sedan, och nu hade hon hittat saker och ting som hon inte hade väntat att finna där. Hon gjorde upptäckter, flera gånger blev hon glatt överaskad: Hade hon lagt ner det? Hade hon tagit med sig det också? En sådan tur! Hon hittade sina kardor, sin ullsax, sin syask med nålar och trådnystan, sina strumstickor, bunten med talgljus som hon hade stöpt till förra julen.... Allt detta kom nu som oväntade gåvor, skänkta till henne just när hon var i behov av dem."

Jag firar denna högtidsdag med att analysera Pippi Långstrump, sticka på mina strumpstickor och tänka en tanke eller två på alla fantastiska kvinnor (och män) som har gått före mig och som har kämpat för att jag kan handarbeta för nöjes skull och inte för att överleva.

Kram på er alla!

14 kommentarer:

Moster Maska sa...

Hoppas du har mindre ont idag. Känner också av virk- coh stick-armar titt som tätt. Undrar om man kanske håller för hårt? En sån där vetevärmare vore inte dumt....

sunna sa...

Vilka tänkvärda ord om vårt kulturarv, vi borde vara mer rädda om det.
Ha en skön söndag

Signe sa...

Vad lustigt, när jag började läsa ditt inlägg kom jag och tänka på Kristina i utvandrarna och sen ser jag att du också tänkte så.
Jag pratade om nattvarden i kyrekan förra söndagen, även då läste jag ur utvandrarna. Beskrivning av när de firar den första nattvarden efter nästan 3 år i det nya landet är stark.

Skaparstigen sa...

Jag som avskyr strumpstickor. Tycker mest de ramlar ur och är i vägen för varandra. Men kul att nån uppskattar dem! :)

Boel sa...

Fint skrivet! Vissa garner och stickor väcker också tankar hos mig om genearationer av kvinnors hantverkande.

Kan tillägga att jag också gillar strumpstickor.

Boel

Beas barnslikheter sa...

Vilket fint vetehjärta du gjort! Ungefär hur stor har du gjort den?

"Jennys blogg" som också är med i utmaningen sydde också en vetevärmare den här veckan förresten.

Vilket fint inlägg du gjort förövrigt. Jag berördes av det och kom att tänka på både mamma, Kristina och så en gammal dam jag läste om för en tid sedan som nålband strumpor till hela socknar för att få ihop pengar till mat.

Heimlaga sa...

Säkert en utmärkt dag att analysera Pippi Långstrump på!

LILLA BLÅ - @nette sa...

Du har nåt att hämta hos mig!
Kramar @nette

Cantina sa...

Vilket underbart garn! Har du något märke/namn/nr på det??
Trevliga funderingar du gör förresten!

Anns Gröna sa...

Kloka ord - vi tar ofta så mycket för givet och glömmer att andra fått slita för att vi ska kunna leva lättare idag. Visst är det en njutning att hantverka, oavsett vad man gör! Tar också gärna fram sticket vid TV:n.
Jättefint garn du stickar i, härliga färger.
Ha en bra vecka!
Hälsn
Ann

Sagofe sa...

Mobergs böcker är verkligen underbara!

Vilket fint inlägg. Men visste du att det faktiskt var män som stickade från början? I alla fall enligt Bonniers stora bok om stickning som jag fick för ett tag sen. Väldigt intressant att läsa om stickningens historia.

Önskar att jag också kunde sticka sockar. En vacker dag kanske jag lär mig.

Kram

Jenny sa...

Åh jag håller med dig - det är underbart kul att sticka med strumpstickor, jag tänker alltid på min mormor när jag gör det. Hon har varit så duktig på att sticka, jämt o fint. Jag har ett par söta barnsockar som jag ska lägga upp när jag nu har fått lämnat dem till den tilltänkte nya lilla bebisen.

Camilla sa...

Jag föredrar vanliga stickor framför strumpstickor, men det är ju inga problem att använda strumpstickor (eller rundsticka) heller.
Kika gärna in på min blogg där jag visar bland annat ett urval av mina stickalster!

Anonym sa...

Åh vad märkligt; jag kan också känna det så när jag stickar. Känna historiens vingslag...
Det var vackert skrivet!
Väldigt trevlig blogg; kommer gärna tillbaka.

http://rosalucia.bloggagratis.se