måndag 18 januari 2010

Virkalong - del 9

Den här sista delen är egentligen helt valfri. Det är DU som bestämmer hur din docka ska se ut. För att ändå hjälpa er på traven tänkte jag visa er lite hur jag har gjort men som sagt, DU BESTÄMMER. Jag vet att några har använt säkerhetsögon. Det brukar bli så himla fint men jag har inga sådana tyvärr, därför har jag virkat och broderat mina. Jag tycker alltid att monteringen och de sista detaljerna är så himla svåra men jag försöker att lära mig :-)

Jag visar de här instruktionerna främst i bilder

Så här ser min monterade docka ut. Luvan sitter inte fast men jag tar på den för att få en bättre bild av var ansiktet ska börja

Håret

Det första jag gör är att markera med knappnålar var jag vill ha ögonen. Jag vill ha lugg på min docka och då är det viktigt att veta var ögonen ska va.

Eftersom dockan ska ha en luva fuskar jag lite och broderar hår bara där det kommer att synas. Jag valde att byta mitt bruna ullgarn mot svart broderitråd för att dockan ville ha det :-)

Jag syr alltså ett litet stygn vid luggens kant och ett litet strax bakom där luvan kommer att sluta

min docka ville ha flätor. Jag lindade lite garn i lagom längd och fäste ena änden i soffan med en säkerhetsnål 

Sen är det ju bara att fläta på

Sen så syr jag fast flätorna. Det ser ju verkligen helfult ut men när luvan kommer på blir det bättre

Här är hon framifrån,nu är det dags att fixa till ögonen

Ögon

Ursäkta den läskiga bilden :-) Jag gillar att forma ansiktet lite så att ansiktet får ögonhålor. Detta gör jag genom att fästa tråden i bakhuvudet sedan drar jag nålen genom där jag vill ha ögonen och sedan tillbaka bak så at det formas små inbuktningar. Det blir ju fult i bakhuvudet men det syns ju inte under luvan.

Jag drar även nålen från öga till öga för att förstärka hålorna

Här ser man formen lite med luvan på

Jag har valt att virka ögon och sedan brodera pupiller. Som ni ser blev dom STOORA men jag gillat det faktiskt :-) Ögonvitorna gjorde jag genom att virka 2lm och sedan virka 6fm i 2a lm från nålen. Sedan gjorde jag en frans knut i mitten. Det var första gången jag gjorde franska knutar. Jag lärde mig det HÄR men jag lyckades rätt dåligt eftersom den löser upp sig mer och mer (jag fick lösa det med lite lim) Nästa gång broderar jag nog bara som jag brukar. Jag broderade en liten vit glimt i varje pupill också. Jag broderade också ögonlock med lite av det hudfärgade garnet. Dessa markerade jag sen genom att brodera med svart broderitråd (2trådar) i små, små stygn längst med ögonlockskanten. 

Munnar är verkligen det svåraste jag vet. Jag är inte helt nöjd med hennes mun men den får duga helt enkelt. 

Det sista jag gjorde var att rosa kinderna lite med chalk (det är typ som tavelkrita) som jag använder till scrapbookingen men man kan även använda lite färgpenna eller varför inte lite riktig rouge.

Avsluta med att sy fast kjolen och luvan

Jag hoppas du känner dig nöjd med resultatet och att du känner dig fri att utforma din docka precis som du vill.

Lycka till och fråga om det är nåt, kram/Veronica


5 kommentarer:

Carina sa...

Din docka blev jättefin. Oj vad kul det här har varit. Jag kommer att sakna det nu när det är slut men som tur är så är det ju snart februari.Tack för ett fint mönster och jag är gärna med i februari.

Kerstin sa...

Vad fin din docka blev. Jag ligger efter skall börja med kroppen.
Gruvar mig för ögonen, det ser svårt ut.
Kerstin

Fru Rehn sa...

Ohh, va fin din docka är !!!
Jättefint med de stora ögonen.

mosteringalisa sa...

Hejsan!
Vad fin din docka blev. Själv ligger jag hopplöst efter,körde fast på "new colour covers old",bestämde mig för det lätta sättet till slut.Nu ska jag börja med kjolen.Det är himla kul och jag hänger gärna på i februari också.

Kajsa sa...

o jag vill med vara med i februari.. kom efter lite i helgen men har gjort min kjol.. ska bara stärka den.. detta var jättekul.. längtar tills jag ska komma hem från jobbet och göra färdigt den..=)
tack för all inspiration...
kram