torsdag 14 januari 2010

Virkalong del 7

Har ni bestämt hur ni vill göra med kjolen? Jag vill ha min mer utstående därför har jag stärkt den. Vill ni hellre ha en helt mjuk docka så är det bättre att bara låta kjolen blockas. Det gör du genom att blöta den och sedan spänna ut den med knappnålar så att flingans armar inte krullar ihop sig.

När den har torkat kan du ta bort nålarna och den är klar.

Vill du göra som mig och stärka kjolen lite så kan man göra det med hobbylim utspett med vatten. Jag tog ungefär lika mycket vatten som lim och så hällde jag faktiskt i lite glitter också.

Doppa sedan flingan i limblandningen så att den blir helt genomblöt

Krama sedan ur den något och bestäm hur utstående du vill ha den. Vill man ha den helt platt låter man den torka på ett plant underlägg. Jag vill ha min lite rundad så jag formade den över en uppochnedvänd skål. Kom ihåg att sprida ut den precis som du vill ha den så att inte flingans "fingrar" ligger konstigt. 

Jag hade faktiskt plast på skålen först. När den hade torkat lite tog jag väldigt försiktigt bort den, tog bort plasten och la den över skålen igen. Jag vet inte hur det fungerar utan plast. 

Låt nu kjolen torka ordentligt innan du tar bort den från skålen eller tar ur nålarna.

Nu är det bara två steg kvar innan januaridockan är klar. Imorgon monterar vi ihop allt och sedan fixar vi hår och ansikte.

KRAM!

15 kommentarer:

Anns Gröna sa...

Hej!
Fast jag inte är med i din virkalong följer jag med spänning hur ni tillverkar de olika delarna. Kjolen verkar riktigt läcker tycker jag.
Ska bli spännande att få se resultatet.
Kram
Ann

Fru Rehn sa...

Hejsan.
Nu är jag klar med min kjol. Jag stärkte den.
Bild finns i min blogg :)

elisabet sa...

Jag stärker inte min. Maken såg genast att det var en snöflinga och det tar jag som ett bra betyg :-)

Greenpixey sa...

Okej efter ha sett din bild så har jag har gjort fel på min kjol...attans också. Ja, ja det blir till att göra om den igen :)

Pia P sa...

Jag har inte heller stärkt min.
Jag har funderingar på att få dit glitter ändå på något vis...får se hur kjolen ser ut på dockan innan jag gör något.

Kajsa sa...

När jag väl blir färdig med kjolen kommer jag nog testa att stärka den med socker/vatten-blandning. Gjorde det med snöflingar som jag virkade som granpynt före jul och det blev jättebra.

Någon som vet någon fördel/nackdel med lim- eller socker-varianten?

Veronica Tingvall sa...

Enda nackdelen med socker är att den blir kladdig när den blir fuktig, annars blir nog den stärkningen mycket hårdare. Det var kladdigheten som gjorde att jag körde på lim

Fru Rehn sa...

Jag gjorde min stärkning med gelatin och det funkade fint.

Carina sa...

Oj vad det här har varit roligt. Jag har inte virkat så länge och har aldrig varit med på någon virkalong förut. Jag är gärna med fler gånger. Anmäler intresse direkt för februari om det går för sig.

Alla kan sy sa...

Svårt att se på bilden, men hur glittrig blev kjolen, och hur mycket behövdes? Släpper glittret, så man kan vänta sig glitter här och där, eller sitter det bra ihop med limmet? Hittar fortfarande glitter från luciaglittret här hemma :).

Lotte sa...

Nu finns bild på min stärkta kjol i bloggen. Jag hade också i lite glitter. Jag tycker det här är så kul!! Ser fram emot att montera.

Millasew sa...

Inser att jag nog borde haft bomullsgarn, men så blev det inte. Akryl går väl inte att stärka?!?! Min figur får ha en annan typ av kjol... Det blir säkert bra, det med!

Veronica Tingvall sa...

Jag hade i kanskeen tesked glitter men det glittrade inteså mycket av det när det torkade tyvärr. Jag hade på lite glitterlim nu i efterhand också. Inget glitter har glittrat av sig i alla fall. Vad spännande det ska bli att se era resultat. Jag ska klicka runt till era bloggar senare ikväll. KRAM

Veronica Tingvall sa...

hm... jag har tyvärr ingen aning om akryl kan stärkas... annar blir det nog fint ostärkt också

sussot sa...

Jag har inte stärkt min kjol men vill också ha glitter, funderar på att sy dit glittertråd kanske. Har lagt upp på min blogg hur min figur blivit hittills