söndag 10 januari 2010

Alltså det här med garn...

Nu har jag läst i två Amugurumiböcker att man bör använda akrylgarn till sina amis, jag förstår verkligen inte varför. Jag tycker att dom blir mycket finare och gosigare i bomull eller ull. Jag förstår att ull inte är så bra till leksaker pga tvättbarheten men bomull går väl lika bra att tvätta som akryl, eller? Det står också i mina böcker att figurerna håller formen bättre med akryl men jag tycker att det är tvärt om. Hur tänker ni kring det här och vad använder ni?

Erica Laurells ekobomull tycker jag är väldigt fint,tyvärr ligger det lite över min budget men snart får det nog bli några nystan :-)

Imorgon sätter virkalongen igång, det ska bli kul. Eftersom mönstret inte ärhelt klart än så kanske vi tar det lite långsamt i början.

KRAM från akrylhataren :-)

20 kommentarer:

Krumelur sa...

Jag gillar inte akrylgarn heller... det gnisslar när man virkar och känns trögt helt enkelt!! Gillar också bäst bomull eller ull!! Tycker precis som du att bomullen håller formen mycket bättre!!

ÄNGLASTINA sa...

Jag använder lite olika garner beroende på vad jag virkar.Till djur har det oftast blivit akrylgarn, mycket beroende på priset.Kakor och lite andra filurer blir det mest av vanligt virkgarn 8/4 och vill man ha dom lite större så blir det med dubbelt garn.Brukar köpa hem lite när det är rea, för att spara en slant.

Hulda sa...

Jag använder nästan aldrig akryl, bomullsgarn är så mycket bättre och jag tycker det är lättare att forma figurerna. Favoriten är fortfarande muskat, men jag har även fastnat för Järbos bomullsgarn. Akryl använder jag bara om jag absolut måste...

Ska bli spännande att följa din virkalong :-) Ser fram emot morgondagen!

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Jag håller helt med dig. Jag virkar i stort sätt aldrig i akryl. Kanske är jag knäpp men jag får rysningar av att hålla i akrylgarn, lite som när någon drar naglarna på svarta tavlan.

Spännande att din virk-a-long startar imorgon :D

Sofia-Sobeide sa...

Helst skulle jag bara använda bomullsgarn, det tycker jag mest om att virka i. Akryl använder jag sällan, det är så obehagligt att virka med. Ull är ju också trevligt men det är inte speciellt hållbart utan vissa ullgarn brister väldigt lätt. Mest använder jag ull-blandade garn, t.ex. ull-polyamid de är mycket hållbarare än enbart ull. Ull och ullblandade garn tycker jag ändå formar sig bättre än bomullsgarn. :) Så alla har sina för och nackdelar....

Jullan sa...

Jag använder ALDRIG akryl. För det första tycker jag det knastrar när jag virkar och för det andra tycker jag absolut inte det passar att ge till små barn. Figurerna blir riktigt smutsiga och luddiga och svårt att få rena. För det tredje så tycker jag om både formen och känslan i ett naturgarn. Ja, det är min åsikt.

Kram Juliane

Fru P sa...

Håller helt med Jullan! Bomull ska det vá! Snyggt, skönt och hållbart.

Crochetra sa...

Jag tycker som du, att det blir gosigare i bomull och ull. Jag använder sällan akrylgarn, för det är så gnissligt att arbeta med. Blandgarn funkar ibland, men jag föredrar naturmaterial. Ekobomullen du nämner har jag aldrig testat, men man kanske ska spana in det.

Annie sa...

Nu kommer hon som tycker tvärt om mot vad alla andra här tycker ;P

Jag virkar nästan bara i akryl då jag tycker att bomull lätt blir för hårt och omysigt. Det kanske bara är "skit bakom spakarna/virknålen" men jag virkar oftast för hårt, fast jag försöker låta bli, när jag virkar med bomull, sen tycker jag inte att figurerna blir lika mjuka och fina med bomull som med akryl. Och att det gnisslar har jag också reagerat på, men det är bara ett bra sätt för mig att märka att jag virkar lite för hårt.
Alla är vi olika, och tur är väl det ;)

Tack för en bra och fin blogg!

Gröna Anna sa...

Jag håller med Annie! Akryl är billigt, luddigt gosigt och enkelt att arbeta med. Grövre bomullsgarner är ofta besvärliga med att de vill tråda sig så man inte får med hela garnet när man hakar på det på nålen. Och det där med att akryl gnisslar har jag aldrig varit med om? Vad använder ni för akrylgarn när det gör så?

Saannis - Fru & Blivande Mamma sa...

Jag virkar alltid mina amisar i mjuktakryl (Freja) oftast. Men har ändå en bit att åka till den bästa, närliggande butiken. Så ibland händer det att man använder akrylgarn som är lite strävare (Tarja). Dock har jag faktiskt vant mig vid just detta garn så jag har inga problem med att akryl gnisslar.

Vilket garn man använder är oftast en smaksak från person till person. Vissa tycker att akrylgarn håller bättre form än andra, och somliga tycker tvärtom.

Däremot kan jag hålla med om att akryl är ett billigare alternativ att kunna virka och det finns ändå en mängd olika färger att välja mellan som är positivt!

Ska bli riktigt roligt att virkalong kommer igång :) Då har jag något att fördriva dagarna med i väntans tider ;)

Mikaela sa...

Jag kan inte riktigt uttala mig vad det gäller garn till "amisar"... Jag har ju bara virkat en än så länge, och inte ens den är klar :) Men jag har virkat i Catania, ett bommullsgarn med lite glansigare resultat. Jag tycker det funkar super! Fint blir det :)

Rita sa...

När jag virkar, använder jag nästan enbart bomullsgarn. Tycker helt enkelt det blir snyggast och är lätt att virka med.
Akrylgarn använder jag när jag stickar, t ex tofflor, halsdukar mm

Anna sa...

Det är så otroligt stor skillnad på akrylgarn och akrylgarn... Vissar är helt vidriga, det gnisslar och det blir inget flyt i arbetet. Andra är riktigt trevliga. Att sticka med. Att virka i akrylgarn är inte alls kul, men jag kan tänka mig att de mjuka baby-garnen (t ex Järbos Baby Pascal) är mycket trevligare än ett riktigt billigt, strävt "skitgarn".
Jag virkar inte så mycket själv, men när jag gjort det har det mest blivit i ullrester har jag haft hemma.

floria sa...

Av ekonomiska skäl har jag virkat nästan alla mina figurer i Järbo garns lady och baby pascal, det är ju akryl, och säljs för (lady) 10 kr nystanet på mitt hemköp. Det gör att jag har kunnat köpa upp hur många färger som helst för nästan inga pengar. Jag tycker inte ehller att det gnisslar när jag virkar, och än så länge har mina figurer hållt formen. Även barnkläder tycker jag är helt ok i akryl, tvättbart och enkelt. Men halsdukar och sjalar, annat till mig själv, då vill ajg gärna använda annat garn. Och skulle jag ha råd skulle det kanske bli något annat också, nu prioriterar jag att ha många färger hemma.

Alla fyller sin funktion, är alltså min åsikt.

Toffs sa...

Jag blandar friskt när jag virkar.. Fast rena fejkgarner (hittade på ÖB) var väl ingen hit, även om jag inte upplevde att de knarrade. Som Floria använder även jag Järbos Lady, det är behagligt och mjukt och funkar bra till större figurer, men jag kör också på rent ullgarn om jag vill få det riktigt tätt och jämnt.

Sunna sa...

Jag tycker inte man ska förkasta acrylgarner, det finns många bra varianter och många har helt enkelt inte råd med annat, jag virkar mina amisar i acryl för jag tycker om många färger och så kan jag kosta på mig något finare garn till annat, som lördagsgodis

Lotte sa...

Jag tycker akrylgarn är så otäckt att ta i.. Det liksom gnisslar om det. Jag använder helst bomull eller ullgarner.

Pia sa...

När jag började med Amigurumisar så började jag med än gång med Tilda, som är ett blandgarn, men dyrt. Sandnes har ett prisvänligt bomullsgarn och för min egen del virkar jag gärna i bomull. Acrylgarnet ända fördel är att det är billigt.

6-barns mamma sa...

Hej! Hittade just hit, via tips från en annan blogg. Denna måste jag nog prova att göra!