lördag 12 september 2009

Drömmar om ett lapptäcke

Jag är enormt sugen på att sy ett lapptäcke. Soule mama som är en av mina favoritbloggar har sytt ett underbart täcke till sin dotter och jag vill också ha ett... Som ni vet är jag inte bästa vän med symaskinen men kanske ett sånt här projekt skulle bättra på vänskapen lite:-) Det största problemet nu är att det är så dyrt med tyg. Jag skulle gärna vilja ha många olika mönster och färger. Jag skulle vilja att täcket var ganska lantligt och chabby chic men i lite höstiga färger typ olivgrönt, vinrött, kanske lite rosa och gult. Är det någon som har tips på var jag kan köpa tyg billigt? eller ännu bättre är det någon av er som har stuvar jag kan få köpa?  Jag behöver alla tips jag kan få. Jag undrar också vad man mer behöver när man syr lapptäcken, jag har verkligen sytt nåt sånt förrut. Tyvärr har jag knappt något gammalt typ hemma.

Jag vill! vill! vill!

Kram/veronica

13 kommentarer:

Sofia-Sobeide sa...

Den tygaffär där jag köper tyg har påsar med små tygbitar som nästan är gratis. Kanske nån tygaffär nära dig också har sånt.

Det som åtminstone underlättar är att ha en rullkniv och en såndär platta med rutor (vet inte vad dom heter). Så får man enklast raka och jämna bitar.

Det är ju jätte fint med lapptäcken men lite för arbetsdrygt för mig som vill ha fort klart :D...

Lycka till!

Häxan Sytant sa...

Hej!
Rullkniv, skärmatta och tillhörande linjal är ett måste. Panduro har säkert paketpris på detta. Är du nybörjare bör du nog undvika att sy med för mycket konstiga vinklar. Kvadrater, rektanglar eller trianglar kan vara bra att börja med. Det finns massor med bra böcker att köpa.
Viktigt att tänka på är att alltid vara noggrann, varje liten millimeter räknas.

Kolla in den här länken:
http://www.miasquiltbod.se/

Lycka till

VirkStina sa...

Gör det!Gör det!Vilken präktig solros här nedanför!
Kram!

En bok om dagen sa...

Jag tror också att du kan hitta billiga tyger på loppis. Om du ser på tygerna med "lappögon" är det inte säkert att den blommiga åttiotalsgardinen är så dum... ;-)

Och tvätta alla tyger innan du syr. Har du otur så krymper de olika - och det gäller ju särskilt om du blandar gamla och nya tyger.

Håller också med Häxan Sytant om att rullkniv, underlägg och linjal är helt nödvändigt. I alla fall för att man ska slippa bli galen.

Sunna sa...

Jag tycker det vore en ypperlig ide att gå en kurs, det är inte helt enkelt och man behöver lära sig ordentligt, lägga ett sånt arbete utan att kunna skulle vara sorgligt. men jag kan starkt rekommendera dig för det är så underbart skojigt och som de andra sagt måste du ha skärmatta, kniv och linjal.

IA Nyckelpiga sa...

jag har haft samma planer i ca 25 ár, men fár aldrig tummarna loss. Och sá ándrar jag mej hela tiden vad gáller färg-kombinationer.........

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Lapptäcke har jag också velat sy länge men jag lider brist på lappar :P

Känns lite som att meningen är att man ska använda bitar man får över från andra projekt så dom inte går till spillo. Så det känns lite segt att köpa på sig en massa nytt bara för att kunna sy ett.

Fast jag kommer nog ändå köpa tygbitar till ett lapptäcke, förr eller senare ;)

Kanske kan stoff och stil ha fina och hyssat billiga tyger man kan kombinera för att få ihop till ett täcke :)

svartanova sa...

Jag delar dina drömmar! Vi får tro att vi bågon gång får till ett lapptäcke. :)

Lycka till!

Annelie

Anonym sa...

Hei.Den var nå kjempe søt.Du må bare prøve.Det er kjempe kjekt å holde på med Lappeteknikk.Ha en riktig fin Søndag.Bodil

miaring sa...

Jag har några små bitar tyg, vill du ha dem?
Mia

Jenny sa...

Mitt tips är att leta på loppisar och typ affärer som Röda korset, Erikshjälpen, Myrorna. Ibland finns tygbitar, påslakan eller gardinlängder där. Man får då mycket tyg för pengarna. Gamla kläder fungerar också till lapptäcken, fråga jobbarkompisar om de har stuvbitar eller kläder. Våga blanda! Det blir ofta
vackrare än man tror! Lycka till!

Lotta sa...

Jag håller verkligen med om att du ska kika på loppisar eller i butiker med begagnade kläder. Du kan hitta underbara tyger i blusar och gardiner tex. Eftersom du kommer klippa till små rutor behöver du inte stora tygstycken utan kan ta tillvara mycket av plaggen till ditt lapptäcke. Använd även kamrater och familj och be dem leta i garderoben. Det är extra roligt om de skänker kläder som du sett dem i. Det ger det "lilla extra" till ditt arbete och ger dig nöjet att minnas dina vänner varje gång du ser just deras ruta. Pumporna till höstfesten är på gång. De är jätteroliga att göra.
Lotta

Anonym sa...

Testa att kolla på Tradera, där rfinns det en massa tyger, å det behöver inte bli dyrt. Som baksida kan du ha ett lakan! Så har jag gjort å det blir jättebra!!
/ Sandra