måndag 2 februari 2009

kyndelsmäss


Idag är det kyndelsmäss . Bakgrunden till denna högtidsdag härstammar från bibeln. Enligt den judiska lagen får en kvinna efter hon fött barn inte gå in i templet förrän 40 dagar efter förlssningen. Denna dag firas alltså i kyrkorna för att det var då Maria (och Josef med för den delen) tog med Jesusbarnet till templet för att offra som tack för det förstfödda barnet. Under medeltiden firades denna dag med en ljusfest.

Detta med en ljusfest låter så härligt tycker jag. Särskilt här i norden där början på året är så mörk. Många kyrkor har tagit upp den här traditionen igen och jag tycker att vi borde ta vara på det här med ljusfest i hemmen också därför vill jag uppmana er alla att tända många ljus ikväll och mysa riktigt mycket. Solen har verkligen haft ljusfest här över Linköping idag i alla fall, det har varit underbart!

Jag fortsätter att sticka på mitt lilla projekt, jag har ingen aning om hur det kommer att bli det märks nog inte förrän det är ihopsytt och klart. Tillslut vill jag bara visa min skatt...

Den här pärmen har jag "ärvt" från min mamma. Är det någon mer som har den? Det är en stickkurs som heter sticka lätt från 80-talet. Så himla bra. Här kan man hitta det mesta. Tyvärr har jag lite svårt att tyda bilderna ibland men lyckas man bara med det så... Två pärmar med mönster hör också till men de använder jag inte så ofta eftersom det är mest fula 80-tals tröjor.

Hoppas ni får en härlig dag i ljusetstecken. "Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det" (uppenbarelseboken) Snart är det vår, wohoo!

Kram/Veronica

8 kommentarer:

Maria sa...

Vad fint du skriver om kyndelsmäss som är en av mina favorithögtider under kyrkoåret, fast jag tänkte inte på att den ju faktiskt är redan idag, eftersom den firas i kyrkan på söndag. Tack för påminnelsen!

svartanova sa...

Tack för att du röstade. :) Har inte läst någon av Afrikadetektiven, så jag känner att jag i alla fall borde pröva en. ;) Aviga och räta längtar jag mycket efter, Ditt tips från början. :)

Sandra sa...

Åh, vad bra att du skrev om kyndelsmäss. Jag satt igår och funderade om betydelsen men behöver inte göra det längre.
Svar från min blogg - vi verkar vara lika i det där med att göra tusen saker eller inget speciellt. När jag gick från datorn för 1,5 timme sen blev många saker gjorda men nu sitter jag här igen. :-) Dags att hämta lilleman.
Kul att du läser min blogg. Hoppas du får en fin dag.

TvaNystan sa...

Jag brukar hämta inspiration från mammas första stickbok från 40-talet... Riktigt läckert

Assishantverk sa...

Du har en Award att hämta på min blogg!
Assi

Anonym sa...

Hejsan!
Hittade hit via fröken elsas virkblogg, som jag hittade via virkverkstan =o) Jag virkar själv och är designer och gör unika, handgjorda smycken som jag säljer. Beundrar dina verk du har här och hoppas du kommer inom på besök till min lilla vrå med ..

Kram Anita

AnnaA sa...

Jag har en sån stickpärm. Hittade min på loppis och den är full med fina stickmönster. Toppen! :)

Anonym sa...

Tack för din fina berättelse och förklaring till Kyndelsmäss.
Jag är en gammal mormor/farmor, men visste inte varför man firar Kyndelsmäss.
Härligt också att intresset för stickning har återkommit!
Lästips:"Livets aviga och räta" av Kate Jacobs.