fredag 23 januari 2009

Virknålar


Många där ute i bloggvärlden håller på att lära sig virka. Jag är ju också något av en nybörjare. Jag lärde mig virka för några år sedan men har inte utövat något virkande förrän i höstas. Det är så kul att lära sig nya tekniker och det finns verkligen många fina bloggar som inspirerar. Idag tänkte jag rangordna och skriva lite om mina virknålar. Det finns såmånga märken där ute men det här är dom jag har provat.  

#6 Virknål med plasthantag från inox

Uch vad jag tycker illa om den här. Den är så klumpig att hålla i. Handtaget är helt runt vilket känns rätt oergonomiskt. Eftersom jag håller så långt ner på virknålen när jag virkar så hamnar min hand precis vid skarven mellan nålen och handtaget.

#5 Virknål i bambu

Jag gillar verkligen att sticka med bambustickor men dessa var absolut inte roliga att virka med. De är lite sträva vilket gör att det känns lite bråkigt att virka med dom.Jag gillar heller inte att de är helt runda, inte så greppvänliga alltså.

#4 Virknål i stål

Jag gillar egentligen modellen på de här men stålet gör att det blir så kallt och tungt i handen. Jag får lätt ont i händerna när jag virkar och med dessa kommer värken fort. Dessutom tycker jag att den platta delen är lite för kort.

#3 Virknålar från knit pro

Jag ÄLSKAR stickorna av samma märke. När jag så fick de här förra veckan så trodde jag absolut att jag skulle gilla dom. Men ack vad fel jag hade. Konstigt nog känns de lite sträva när man virkar med dom vilket är lustigt eftersom de känns så lena när man tar på dom. Dessutom är kroken utformad lite konstigt. jag har svårt att hämta upp garnet med dom (detta är säkert bara en vane sak). De har en platt del på skaftet för greppvänlighet men än en gång så sitter det för högt upp för mitt grepp. Jag håller som sagt virknålen ganska långt ner på skaftet. Men oh vad dom är vackra. Jag vill sitta och titta på dom och känna på dom men helst inte virka med dom.

#2 Virknål i aluminium från Milward england (jag trodde det var inox men jag hade visst fel) 

Dessa känns som vanliga hederliga virknålar. Den platta greppytan är tillräckligt stor för mig och den ligger jätteskönt i handen. Aluminium är lätt och blir inte lika kall som stålnålarna. Riktigt bra helt enkelt! En av virknålarna på bilden är en inox, denna har för liten platt del för mig)

# 1 Ergonomisk virknål från Clover

Mina älsklingar. De är fula som bara den men de är varma, lätta och underbara att virka med. Nu har de dessutom kommit i små storlekar. De på bilden som har metallöverdrag på sig är extra tunna.  Mina händer tackar Clover:-) De finns i finare färger men då bara i presentförpackning och jag ville ha lite andra storlekar än dom. 

Detta är självklart bara min subjektiva uppfattning och alla virkar ju på sitt sätt därför passar säkert vissa virknålar bättre till vissa.  Hoppas i alla fall att ni kanske blir lite hjälpta av detta ni som går vilse i djungeln av produkter där ute.  Jag har även två grova virknålar i plast men dom har jag faktiskt inte provat än. Berätta gärna om vilka virknålar ni gillar bäst. 

Hoppas ni har en riktigt skön fredag. min pläd har fått lite röda och oranga rader nu också. Uppdatering på den igen kommer nog imorgon. 

Kram/V

17 kommentarer:

MiA sa...

Jag är jättekinkig med både stickor och virknål. Eftersom jag uteslutande använder 8/4 bomullsgarn till allt jag gör, så använder jag bara en storlek. Jag har ETT par stickor som är de enda som jag trivs med. Ett par gamla som jag ärvt från mormor tror jag. Nr 3, stål, och lite kortare än vanliga. De är så välanvända vid det här laget så toppen på stickorna har fått en grop där de sliter mot varandra!

Virknål är samma. Har massor av virknålar men bara EN som jag använder. Gud nåde den som slarvar bort min virknål! Samma som dina bild nr#, en Boye 2/2.25mm.

Och, förresten, jo på filten får jag lite som du att det liksom blir lite lite hackigt vid ökningarna och hoptagningarna. Men jag har överseende med det. Filten är så kul att göra, och kommer bli så sommar-härlig :)

Önskar dej en riktigt mysig helg!
MiA

Skaparstigen sa...

Min favorit är sådana av stål. Boye 4 används flitigast, till 8/4bomullsgarn. Men egentligen är det ju också den enda variant jag har provat.

svartanova sa...

Mina favoriter är också de ergonimiska, fula. ;) Ska beställa fler storlekar. Nu blir jag jättesugen på att virka pläd jag också!

Krumelur sa...

Min favorit är de ergonomiska från Clover. Dvs din favorit också!! Älskar den, får också lätt ont i händerna när jag virkar + att jag virkar rätt hårt. Jag lider fortfarande av mitt karpaltunnelsyndrom som jag fick under graviditeten, men det är för lite för att operera. Men det gör att jag domnar av i händerna när jag virkat ett tag, men det är bättre med dessa virknålar!!

Fru P sa...

Intressant redogörelse. Bra att veta lite innan nyköp. Jag har uteslutande ärvda nålar förutom några riktigt grova i plast som jag behövt komplettera med nån gång. Jag behöver ingen pläd, men jag tror jag måste virka en ändå...

Kånkarong sa...

Ett litet intresse har börjat spira både för virkning och stickning, men jag är inte där än. :) Intressant dock att läsa att det är så olika på nålar och stickor!

Viktoria sa...

Vilket bra inlägg :o)

Botti sa...

Men var kan man hitta dessa ergonomiska Clover då??? Såna vill jag ha med ju!!!

Har min farmors gamla, och några från mamma, och några från mammas farmor!!! Gamla saker som funkar bra än! Men mina händer skulle nog behöva ha de där andra...

kram
/B

Maria sa...

Jag har också prövat Clover och gillade dem skarpt. Jag virkar inte så mycket, det blir mest kanter på det jag stickat och liknande och jag får alltid lika ont i handen när jag försöker, men denna virknål underlättar helt klart!
Vilka fina saker du gör, hit vill jag återkomma.

svartanova sa...

Vad roligt med litteraturkurs på distans!

Visst är det mycket man vill göra. Du gör ju så att man blir supersugen på en pläd. :)

Boel sa...

Hittade hit på irrvägar, glad för det för du har en trevlig blogg!! Intressant att höra vad du tycker om virknålar, jag gillar mina boye men virkar inte så mycket utan stickar mest men med de ergonomiska kan det kanske blir mer virkat...

Boel/Saltflingan

Margie sa...

Hi Veronica. Thank you for the review of the crochet hooks, it is very useful. Your packages are amazing. Those wooden coloured needles are really cool. I love the princess hat and the flowers are such a spring hope look. Have a great weekend. hugs Margie.

En bok om dagen sa...

Vilket fint virknålsfodral!

Jag kör med lite av varje - den modell som jag råkar ha i just den storleken... Jag har inga av trä, men tror inte att jag skulle gilla dem ändå. Men de där Clover ser ju sköna ut - fast som du säger, lite fula... ;-)

Ida sa...

Åhh vad underbart... Jag vill shoppa. Jag brukar använda en vanlig virknål i stål... Jag måste genast köpa en ergonomisk virknål. Tjoho. Bambunål köpte jag en gång när jag skulle ut och flyga. Den var dyr och tråkig. Jag tog inte ens med den på flyget.

daisy sa...

vilket underbart inlägg
jag måste länka till det

xoxo
DAisy

Else sa...

Vil lige takke dig, for den fine og informative gennemgang du har lavet af virknålar/hæklenåle. -
Takket være din blok - fik jeg kendskab til "Ergonomisk virknål från Clover".
Det skal du virkelig have tak for. Det har været til stor hjælp for mig, så nu har jeg Clover virknål og er virkelig glad for den - takket være dig.

Anonym sa...

Jag vill börja virka! =) Har läst på om virknålar på Internet, och har hittat ett par som alla säger är mycket bättre än tom dina Clovers! Det är ett par japanska virknålar som kallas Rakuraku (ibland bara Hamanaka) och som ska vara väldigt ergonomsika och dessutom riktigt snygga! Ett set på 5nålar (med 2nålar på varje nål) kostar 390kr.
Ett annat som jag sett är ett set i genomskinliga fina färger, som finns att köpa i många affärer exv i Stockholm. Det är också en Clover, men heter "Clover Reflections" och är så fiin! =) Men den kostar lite mer, och jag tror rakuraku är de bästa!