Ikväll hade vi höstmiddag för ett par vänner. Tanken var att vi skulle ha pumpakalas med massor av olika rätter med pumpa som ingrediens men så kunde vi inte hitta pumpor någonstans. Tydligen säljer affärerna bara pumpa dagarna före halloween. Som tur var hade vi lite fryst pumpa sen förra hösten sparat i frysen så att vi kunde äta pumpasoppa till förrätt i alla fall.
Förrätt: pumpasoppa med ört-soyayoghurt
- 1 kokt butternut pumpa (eller 1/2 halloween pumpa)*
- 4 potatisar
- 1 stor lök
- 1 bit färsk ingefära
- 1 buljontärning
- 1/2 liter vatten (mer senare för att späda till den tjocklek man vill ha)
- 2,5 dl havregrädde
Fräs lök, potatis och ingefära. Häll på vatten och lägg i buljongtärning, låt koka (om man vill koka pumpan tillsammans med soppan så ha i bitar av pumpa också). Ha i den kokta pumpan. Mixa soppan när allt är färdigkokt. Späd med havregrädde och eventuellt med vatten. Salta och peppra efter smak.
Servera med soyajoghurt (eventuellt smaksatt med lite färska eller frysta örter) och brödkrutonger
*När man kokar pumpan kan man antingen skära en hel pumpa i delar och skala den när den är kokt eller så kan man använda det urgöpta köttet när man gör lyktor, då kan man koka pumpan direkt i soppan istället.
Brödkrutonger
- ca 2dl olja
- brödtärningar
- 1 vitlöksklyfta
Tärna brödet och stek/ fritera det i oljan med 1 pressad vitlöksklyfta i. Stek tills krutongerna är krispiga och ganska hårda.
Huvudrätt: veganvrakets rödbetsbiffar, ugnsrostadpotatis och pepparrotshummus
Efterrätt: Chokladudding enligt vår kokboks recept fast med havremjölk istället för vanlig mjölk. Chokladpudding är verkligen världens enklaste att göra själv, jag är förvånad över att inte fler provar.
1 kommentarer:
Tack för igår! Det var mycket trevligt och pumpasoppan var fantastisk!
Skicka en kommentar